Je brein stuurt alle processen in je lichaam aan.
In je brein maken miljoenen zenuwcellen (neuronen) verbindingen, die maken dat je nu bent wie je bent, doet wat je doet en hebt wat je hebt. Meer informatie over het menselijk brein vind je hier.

More...
Hoe vaker je een verbinding gebruikt, hoe sterker deze wordt. Zie het maar als bandensporen die zich inslijten in het asfalt.
Sommige van deze verbindingen leveren je precies de resultaten op die je hebben wilt. Prima! Houden zo!
Maar er zijn ook in de loop van je leven verbindingen ontstaan die je tegenwerken bij het bereiken van je gewenste doelen.
Bepaalde (onbewuste) patronen die je belemmeren in het bereiken van wat je eigenlijk wilt...
Herken je dit? Je neemt je voor om af te vallen, begint gemotiveerd aan een dieet, maar voor je het weet ben je al weer afgehaakt en even zwaar of nog zwaarder dan voordat je begon.
Of deze: je hebt steeds ruzie met je partner/kind/ouder/collega. Je neemt je voor om je niet meer zo te laten raken, maar voor je het weet bevind je je weer in de volgende ruzie.
Of deze: je beoefent een sport of bespeelt een instrument en je wilt graag goed presteren, maar je lichaam doet niet wat jij voor ogen hebt?
Deze verbindingen in je brein ben je liever kwijt dan rijk, toch? Dat kan! Je hersenen hebben het vermogen om zich te reorganiseren. Neuroplacticiteit noemen we dat.
Een krachtige methode om de verbindingen die je liever kwijt wilt te vervangen door effectievere verbindingen is Brainspotting.
Brainspotting is eigenlijk net als het opruimen van je huis. Alles wat je niet meer dient en wat alleen maar in de weg staat, ruim je op.
Het is een klus waar je op voorhand best tegenop kunt zien, maar als je eenmaal klaar bent, dan levert het je een hoop rust, ruimte, lucht en licht op...
Brainspotting... Hoe werkt het?
Brainspotting werkt op een ander deel van de hersenen dan waarmee we praten en redeneren.
Even een korte biologieles:
Onze hersenen bestaan uit drie delen.
Het reptielenbrein
Dit is evolutionair gezien het oudste deel van ons brein.
Het reptielenbrein is verantwoordelijk voor het automatisch regelen van onze ademhaling, bloedsomloop, hartslag, temperatuurregeling.
Daarnaast zitten hier ook onze overlevingsinstincten en onze voortplantingsdrang. Het reptielenbrein is gericht op overleven.
Zowel ons eigen voortbestaan als het voortbestaan van de menselijke soort.

Het zoogdierenbrein
Het zoogdieren brein is het domein van je emoties. Dit deel van je hersenen screent alle zintuiglijke informatie op emotionele relevantie en vergelijkt deze met opgeslagen herinneringen en gedrag gebaseerd op positieve en negatieve ervaringen.
Het zoogdieren brein helpt je op die manier om gedrag te herhalen dat gelukkig maakt (seks, lekker eten, lachen, knuffelen) en onplezierige ervaringen (pijn, verdriet en angst) te vermijden.
Dit deel van het brein beloont ook sociaal gedrag door het vrijgeven van de neurotransmitter dopamine die je een goed gevoel geeft.

De neocortex
Dit deel van de hersenen is evolutionair gezien het laatst ontstaan en onderscheidt mensen van alle andere zoogdieren.
Het is vooral verantwoordelijk voor rationeel denken.
In dit deel van je hersenen maak je weloverwogen beslissingen, doe je kennis op, denk je logisch na en analyseer je problemen.

Dit deel van je hersenen laat zich het beste omschrijven als je gezonde verstand.
Als je over iets praat, kijk je naar een bepaald punt. Als die oogpositie vastgehouden wordt, raken juist die gebieden in de hersenen gestimuleerd waar de informatie ligt opgeslagen in de vorm van onverwerkte ‘informatie-capsules’.
Deze ‘informatie-capsules’ worden aangesproken en gaan zich oplossen. Brainspotting bevordert - en maakt gebruik van het zelfhelend vermogen van het lichaam.
In de volgende video legt David Grand, de grondlegger van Brainspotting uit wat Brainspotting is en hoe het werkt: ​
Brainspotting kan er onder andere voor zorgen dat de onbewuste blokkades die jou verhinderen om balans, ontspanning en geluk te ervaren op te lossen.
Wil je meer weten over het creëren van ontspanning, balans en (veer)kracht?
Binnenkort geef ik weer een gratis training, waarin ik uitleg hoe jij kunt herstellen van stress, overspanning of burn-out.