fbpx

Methodiek

Wakkerworden.nl helpt sinds 2005 particulieren en ondernemers met burn-out begeleiding en stressmanagement

Stel je de volgende situatie eens voor...

Je rijdt in je auto en plotseling gaat het motormanagement lampje op je dashboard branden. Balen, zoiets komt nooit goed uit! Je hebt nog zo veel te doen.

Maar waarschijnlijk besef je je wel dat het lampje negeren en gewoon doorrijden niet je beste optie is. Want een brandend lampje op je dashboard is meestal een teken dat er iets niet in orde is.

Stel je nu voor dat je naar de garage gaat om hulp te zoeken bij het oplossen van het probleem. De monteur gaat er even mee aan de slag en na een paar minuten geeft hij aan dat het probleem is opgelost.

Hij heeft het draadje doorgeknipt, waardoor het lampje is opgehouden met branden. Met andere woorden, het signaal/symptoom is uitgeschakeld. 

De vraag is of je nu tevreden bent….

Waarschijnlijk niet, want het oorspronkelijke probleem is nog niet opgelost.

Gek genoeg gaan we met ons lichaam vaak veel onzorgvuldiger om. Het lichaam geeft een signaal (bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, gejaagdheid, slecht slapen, duizeligheid, kortademigheid, hartkloppingen en ga zo maar door). Balen, zoiets komt nooit goed uit! Je hebt nog zoveel te doen. Maar je blijft gewoon doorgaan met gas geven.

Misschien neem je een paracetamol of een andere pil om het signaal uit te schakelen, zodat je door kunt gaan met gas geven. Tot het moment dat je motor in de soep draait, waardoor je gedwongen tot stilstand komt. Je bent burn-out….

Deze methodiek gaat over het probleem oplossen in de kern, in plaats van symptomen bestrijden.

Wanneer je burn-out bent geraakt betekent dit dat je langdurig en stelselmatig over je eigen grenzen heen bent gegaan. In eerste instantie is het belangrijk om de fysieke balans te herstellen. Je hormoonhuishouding is van slag en behoeft de eerste aandacht.

Daarna is het van belang om te gaan bekijken hoe je in deze situatie terecht bent gekomen. Wat heeft gemaakt dat jij je eigen grenzen niet (h)erkent?

Deze methodiek is opgebouwd in 4 fasen:

#1 Acceptatiefase


#2 Stabilisatiefase


#3 Activatiefase


#4 Integratiefase


>