fbpx
.st0{fill:#FFFFFF;}

3 Zelfbeeld Tips: Wat Het Is En Hoe Het Werkt 

Wat is een zelfbeeld?

Hoe ontwikkel je een gezond zelfbeeld?

En hoe ontwikkel je een ONgezond zelfbeeld?

De antwoorden op deze vragen en nog veel meer ontdek je in dit artikel...

More...

Zelfbeeld... Hoe ontstaat het?

In de loop van je leven vorm je je een beeld van jezelf.

Dit beeld ontstaat doordat je allerlei boodschappen meekrijgt van bijvoorbeeld je ouders, leraren, vriendjes en vriendinnetjes.

Ik zal even een voorbeeld geven om het duidelijk te maken.

Stel je voor: je bent 5 jaar oud en je loopt samen met je ouders over straat. 

Plotseling struikel jij over een loszittende stoeptegel. Je valt op de grond en hebt je handen en je knieën geschaafd en er zit een gat in je broek. Iedereen is er een beetje van geschrokken en je moeder zegt tegen je: ‘jij bent ook altijd zo onhandig’.

Je neemt deze boodschap voor waar aan, dus heb je nu de overtuiging aangenomen dat je onhandig bent. Je hebt nu een beeld van jezelf gevormd van een onhandig persoon. En daar zal je je vanaf nu naar gaan gedragen. Want als er iets is wat je ego graag wil, is het gelijk krijgen over de overtuigingen die je over jezelf hebt.

Mindset en resultaten

Het beeld dat je van jezelf hebt is dus niet dé waarheid, maar jouw waarheid over jezelf, gebaseerd op eerdere ervaringen en boodschappen die je voor waar hebt aangenomen.

En het beeld dat je van jezelf hebt, creëert de resultaten die je hebt.

Als je denkt dat je een geluksvogel bent, zal je vooral geluk hebben in je leven. 

Als je denkt dat je een pechvogel bent, zal je vooral pech hebben. ‘Zie je wel’, zeg je dan. ‘ik heb ook altijd pech’.

Loopt in jouw leven alles op rolletjes? Doe je precies dát wat je wilt doen, op de momenten dat je dat wilt doen? En met wie je dat wilt doen? En verdien je daar ook nog eens bakken met geld mee? Ben je gelukkig, vervuld, gezond en overvloedig?

Over pech aantrekken

Ikzelf heb lange tijd het beeld van mezelf gehad van pechvogel. Er overkwam mij altijd van alles. Ik had vaak pech. En ik stelde mezelf dan de vraag: ‘waarom overkomt mij dit nou weer?’

En het antwoord op die vraag zocht ik dan buiten mezelf, waardoor er eigenlijk nooit een bevredigend antwoord kwam. Ik had vaak het gevoel dat mij onrecht werd aangedaan en voelde me dan boos, verdrietig, verongelijkt en gefrustreerd.

Totdat ik dit principe doorkreeg. Ik zag mezelf als een pechvogel, verwachtte pech en kreeg dus pech. Je krijgt wat je verwacht. U vraagt, wij draaien.

Je zelfbeeld verbeteren

Dit was het moment dat ik ben gaan werken aan mijn zelfbeeld. Het beeld dat je van jezelf hebt kun je namelijk veranderen. Zoals ik al zei, het is niet dé waarheid.

Het is jouw waarheid op dit moment, gebaseerd op het verleden. En je kunt de mentale plaatjes die je hebt over jezelf en die je niet de resultaten opleveren die je wilt hebben in je leven, vervangen door positievere beelden.

En je zult zien dat je realiteit automatisch met je mee verandert.

3 Tips voor een nieuw zelfbeeld

Graag deel ik drie simpele maar doeltreffende tips waarmee ik mijn zelfbeeld heb veranderd, waardoor ik nu gezond, succesvol en gelukkig ben. Drie tips waarmee ook jij je zelfbeeld kunt veranderen:

  1. Visualiseer je beste versie van jezelf
  2. Gebruik positieve affirmaties
  3. Omring jezelf met mensen met een positief zelfbeeld

Tip #1: Visualiseer de beste versie van jezelf

Neem iedere dag even een half uurtje de tijd om jezelf voor je te zien zoals je graag zou willen zijn.

Ga ontspannen zitten of liggen op een plek waar je niet gestoord kunt worden en speel voor je ogen een film af hoe jij je gedraagt, hoe je je voelt, wat je doet en met wie je bent als jij de beste versie van jezelf bent.

Maak het plaatje in je hoofd zo echt mogelijk en visualiseer zoveel mogelijk details.

Tip #2: Gebruik positieve affirmaties

Affirmaties zijn gedachten die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Letterlijk betekent het bekrachtiging.

Een affirmatie is gebaseerd op het principe dat je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen. Een affirmatie begint met: ik ben… . Hierdoor gaan je hersenen na verloop van tijd vanzelf geloven dat je dat bent. Affirmaties kun je het beste hardop zeggen, maar als dat niet lukt kun je ze ook in je hoofd herhalen.

Zeg dus iedere dag tegen jezelf: ik ben waardevol, ik ben gelukkig, ik ben goed genoeg, ik ben sterk, ik ben getalenteerd… enzovoort. Kies de affirmaties die jouw nieuwe gewenste zelfbeeld bekrachtigen.

Tip #3: Omring jezelf met mensen die een positief zelfbeeld hebben

Er wordt wel eens gezegd: ‘waar je mee omgaat, word je mee besmet’. En dat klopt.

Dit heeft te maken met zogenoemde spiegelneuronen. Spiegelneuronen zijn hersencellen die actief of actiever worden wanneer je waarneemt wat iemand anders doet, op dezelfde plek in de hersenen als bij degene die de actie uitvoert. 

En ‘actie’ kan dan slaan op bewegen of spreken, maar ook op wat iemand voelt of zelfs emotioneel ervaart. Anders gezegd, onbewust kopieer je gedrag van mensen waar je veel mee omgaat. Meer informatie over spiegelneuronen en hoe het werkt vind je hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Spiegelneuron. Het is dus raadzaam om vooral mensen met een positief zelfbeeld te gaan imiteren. Monkey see, monkey do.

Geef nooit op en zet de eerste (en belangrijkste) stap hier...

Om een nieuw beeld van jezelf te vormen heb je herhaling nodig. Als je één keer naar de sportschool gaat heb je ook niet ineens grote spierballen en een afgetraind lijf. De kracht zit ‘m in de herhaling, net zo lang tot je in je nieuwe zelfbeeld gelooft. ‘Fake it, untill you make it’, heb ik van één van mijn mentoren geleerd. Een waardevolle les!

Herken jij hoe jouw zelfbeeld de resultaten in jouw leven beïnvloedt? Schrijf het in het reactieveld hieronder.

Wil jij meer weten over hoe je jouw stress kunt verminderen door je zelfbeeld te verbeteren? Meld je dan aan voor mijn gratis online training waarin ik je uitleg hoe jij stress, overspanning of burn-out kunt omzetten naar ontspanning, balans en (veer)kracht. 

>